You are strong!

Progressive overload

Progressive overload

Progressive overload, du har måske hørt om det før, måske endda fået det forklaret, men uden helt at forstå hvad det er alligevel? Frygt ej, jeg vil nu forsøge at forklare dig dets betydning, så letforståeligt som muligt.

Progressive overload er i sin simpleste forstand, at du over tid bliver stærkere og større. Måden du så gør dette på, det er ved at du for hver gang du laver én bestemt øvelse, så sørger du for at udføre denne øvelse med enten mære vægt på, flere reps og/eller bedre eksekvering end sidste gang du udførte øvelsen. Oftest vil det dog være vanskeligt at fokusere på mere end én af disse dele af gangen.

Eksempel:

Lad mig nu komme med et konkret eksempel på progressive overload:

Uge 1/Rotation 1: 100kg squat a’ 10 reps.

Uge 2/Rotation 2: 102,5kg squat a’ 10 reps. Eller: 100kg squat a’ 11 reps.

Uge 3/Rotation 3: 105kg squat a’ 10 reps. Eller: 100kg squat a’ 12 reps.

Osv..

Ovenstående er hvad du skal bestræbe dig efter, dog er det ikke altid du vil opleve en lineær progression som mit eksempel.. og hvad gør man så?
Så er det netop, at eksekvering/udførsel af øvelsen kan komme på banen. Du skal altid bestræbe dig efter, at standardisere din udførsel så godt som muligt, men det er sjældent at de 3 sidste reps ligner de første reps. – derfor kan du med fordel arbejde på, at gøre dine 3 sidste reps bedre og bedre, inden du vælger at gå efter højere vægt eller flere reps.

Nogle tyer også til, at øge deres antal af sæt, som et middel til progressive overload. Dette er dog ikke noget vi anbefaler, da det har en grænse, som du rammer for hurtigt.

Måden hvorpå du så sikrer dig, at du altid har styr på din progression, det er ved at anvende en logbog, som du kan læse mere om Her.

Som altid er du velkommen til at give feedback og/eller stille spørgsmål nedenfor! 🙂

Til toppen.

 

One thought on “Progressive overload

Skriv et svar